اصفهان از شهرهای تاریخی کشور ایران بوده که بیش از 6 هزار اثر تاریخی در دل خود جای داده است. از بناهای تاریخی این شهر زیبا میتوان به خانههای تاریخی اشاره کرد. همانند بوتیک هتل های اصفهان، که اقامتگاهی هنری و تاریخی است؛ خانه های تاریخی اصفهان نیز، یادآور سرگذشت زیبای شهر اصفهان است که از معماری زیبا و منحصربهفردی بهرهمند هستند. پلان های خانه های تاریخی اصفهان نیز توسط آینهکاری، طلاکاری، مقرنس کاری، نقاشیهای زیبا و گچبری تزئین شدهاند. بعضی از خانه های تاریخی اصفهان به عنوان موزه فعالیت دارند و بعضی دیگر آنها به عنوان هتل و کافه های سنتی نیز در اختیار مسافرین قرار میگیرند.
فهرست مطالب
- 1 خانه تاریخی انگورستان اصفهان
- 2 خانه تاریخی شیخ الاسلام اصفهان
- 3 خانه تاریخی وثیق انصاری اصفهان
- 4 خانه تاریخی دهدشتی اصفهان
- 5 خانه تاریخی مشیر الملک اصفهان
- 6 خانه تاریخی طباطبایی های اصفهان
- 7 خانه تاریخی شهشهانی اصفهان
- 8 خانه تاریخی مشروطیت اصفهان
- 9 خانه تاریخی بخردی اصفهان
- 10 کافه خانه های تاریخی اصفهان
- 11 رزرو هتل های اصفهان از های هتل
- 12 سوالات متداول
خانه تاریخی انگورستان اصفهان
معماری خانه تاریخی انگورستان یا امین التجار به دوران قاجار باز میگردد. دلیل نامگذاری این خانه تاریخی به عنوان انگورستان، به زمان قبل ساخت آن باز میگردد؛ زیرا زمان ساخت این خانه، باغ انگوری در آن وجود داشت. صاحب باغ انگور فردی به نام امین التجار بود که در زمان مشروطه از چهرههای برجسته مشروطهخواهان شناخته میشد. خانه تاریخی انگورستان از بخشهای مختلفی مانند حیاطهای بیرونی و اندرونی، اتاق آرامگاه، شاهنشین، اتاق نظارت و حوض تشکیل شده است. برای تزئین نمای این خانه از تزئیناتی چون آینهکاری، خاتمکاری، منبتکاری روی دربها و گچبری استفاده شده است. خانه تاریخی انگورستان از دو طبقه تشکیل شده که ایوان آن 6 ستون دارد.
- آدرس خانه تاریخی انگورستان: خیابان عبدالرزاق، پشت محله بارو
خانه تاریخی شیخ الاسلام اصفهان
مالک خانه تاریخی شیخ الاسلام فردی به نام ملا محمد باقر سبزواری است. این ملک تاریخی توسط شاه عباس دوم به ملا محمد باقر سبزواری واگذار شد. مساحت این خانه تاریخی حدود 1650 متر مربع است که زیربنای آن 682 متر مربع است. در آن زمان از دیوانخانه شیخ السلام به عنوان مرکز حکومت شرعی و قضا استفاده میکردند. ضلع شمالی این خانه تاریخی دارای سبک معماری زمان صفویه است. در زمان قاجار تزئینات زیادی به این خانه اضافه شد که برخی از آنها شامل آینهکاری، گرهچینی پنجرهها و دربها، نقاشی و… میشوند.
خانه تاریخی شیخ السلام از 3 اتاق دری، ایوان بلند، حوض، باغچههای چند ضلعی، اتاق گوشواره تشکیل شده است. امروزه از این خانه تاریخی به عنوان موزه نساجی استفاده میکنند که بازدید از آن برای عموم مردم آزاد است. از آثار هنری این موزه میتوان به شعربافی، ترمهبافی، زربافی و… اشاره کرد.
- آدرس خانه تاریخی شیخ الاسلام: چهارراه تختی، ابتدای خیابان چهارباغ، کوچه شیخ السلام
خانه تاریخی وثیق انصاری اصفهان
خانه تاریخی وثیق انصاری از بناهای تاریخی زمان قاجار بوده که دارای سه طبقه است. برای تزئین این مکان تاریخی از طلاکاری، کاغذ دیواری، مقرنس کاری، ارسیهای ظریف استفاده کردهاند. خانه وثیق انصاری دارای حیاط بسیار زیبا و سرسبز است که درون آن یک حوضچه زیبا دیده میشود. این خانه تاریخی در تاریخ 1354 آذرماه با شماره ثبت 1251 جزو آثار ملی ایران قرار گرفت. بخشهای مختلف این خانه تاریخی شامل دو تالار بزرگ، یک اتاق پنج دری در میانه، دو اتاق سه دری، یک هشتی، اتاق نگهبانی، حوض خانه، حیاط مرکزی و… میشوند.
- آدرس خانه تاریخی وثیق انصاری: هاتف، خیابان گلبهار، کوچه مشیر، بن بست وثیق
خانه تاریخی دهدشتی اصفهان
خانه تاریخی دهدشتی یادگاری از دوران قاجار است که امروزه از آن به عنوان کافه رستوران سنتی استفاده میکنند. زمان ورود به حیاط این خانه قدیمی شما با انواع درخت و گلهای سرسبز روربهرو میشوید. برای سرو غذاهای سنتی و اصیل باید به اندرونی خانه وارد شوید که از اتاقهای پذیرایی با معماری سنتی جلوه خاصی به این مکان دادهاند. خانه تاریخی دهدشتی از بخشهای مختلفی به نام شاهنشین، اتاق سه دری، اتاق 5 دری، چندین دالان مختلف حوض خانه، تالار بزرگ، اتاقهای متصل به هم با دربهای چوبی، 2 ایوانچه و یک ستوندار یکپارچه تشکیل شده است.
کافه رستوران هوگو در این خانه تاریخی واقع شده و شما بعد از تماشای قسمتهای مختلف آن میتوانید از منوی ویژه غذاهای محلی و سنتی این رستوران استفاده کنید.
- آدرس خانه تاریخی دهدشتی: چهارباغ عباسی، دروازه دولت، خیابان مسجد باب الرحمه، بن بست دهدشتی
خانه تاریخی مشیر الملک اصفهان
اگر شما هم به معماری زمان صفویه علاقه دارید، حتما در زمان سفر به اصفهان از خانه تاریخی مشیر الملک بازدید کنید. مالکان این خانه تاریخی در زمانهای مختلف سلطنت بسیار متنوع بوده؛ اما صاحب اول این ملک تاریخی خاندان مشیر انصاری در دوران صفویه بوده است. برای تزئین این مکان تاریخی از آینهکاری، گرهچینی چوبی، شیشههای ارسی، نقاشی و گچبری استفاده کردهاند. خانه تاریخی مشیر الملک در 19 بهمن 1388 به عنوان آثار ملی با شماره 29776 ثبت گردید.
- آدرس خانه تاریخی مشیر الملک: هاتف، خیابان مشیر، ابتدای کوی هارونیه
خانه تاریخی طباطبایی های اصفهان
خانه تاریخی طباطباییها با شماره 1504 از آثار ملی ایران محسوب میشود. مساحت این خانه حدود 4700 متر مربع است که از بخشهای مختلفی به نام اندرونی، 40 اتاق، 4 سرداب، بخش مخصوص خدمه، 3 بادگیر، 4 حیاط، دو رشته قنات تشکیل شده است. این خانه تاریخی یادگاری از زمان دوره قاجار بوده که به صورت گودال باغچه، حجابدار و متقاران طراحی شده است. از این خانه زیبا بهعنوان عروس خانههای ایرانی یاد میشود و معمار آن استاد علی مریم کاشانی بود. قدمت خانه تاریخی طباطبایی به 175 سال پیش باز میگردد.
- آدرس خانه تاریخی طباطبایی: کاشان، خیابان علوی
خانه تاریخی شهشهانی اصفهان
خانه شهشهانی، یکی از خانه های تاریخی از دوران قاجار است که، در سال ۱۲۶۷ شمسی در محله تاریخی شهشهانی اصفهان بنا شده است. این خانه با مساحت ۳۰۰ متر مربع شامل اتاقهایی گرداگرد حیاط، آبانبار، مطبخ، قهوهخانه، زیرزمین و دیگر فضاهای سنتی است. تزئینات آینهکاری و طلاکاری، جلوهای زیبا به معماری این خانه بخشیدهاند. ابتدا متعلق به میرزا حسین آقانقلی بود، اما پس از او به سکینه بیگم ساز شهشهانی و همسرش واگذار شد و از آن زمان تاکنون، خانواده شهشهانی از این خانه تاریخی محافظت کردهاند.
- آدرس خانه تاریخی شهشهانی اصفهان: کوچه میرزا اسدالله خان واقع در محله شهشهان، پلاک ۳۲
خانه تاریخی مشروطیت اصفهان
در زمان قاجار از خانه تاریخی مشروطیت به عنوان محلی برای گردهمایی افراد سیاسی، مردم معمولی، آزادی خواهان و علما استفاده میشد. امروزه از این خانه تاریخی به عنوان یک موزه یاد میشود که انواع ماکت و عکسهای زمان مشروطیت در آن قرار گرفتهاند. این خانه تاریخی از بخشهای مختلفی تشکیل شده است که شامل 2 شاهنشین، 12 اتاق، حیاطهای اندورنی و بیرونی میشود. برای تزئین این خانه از هنرهای مختلفی چون گچبری، شیشههای رنگی، نقاشی و پنجرههای بزرگ استفاده شده است.
- آدرس خانه تاریخی مشروطیت: بخش شرقی میدان نقش جهان، محله حسن آباد، خیابان نشاط، کوچه 14
خانه تاریخی بخردی اصفهان
خانه بخردی از خانه های ایوان دار و همچنین از خانه های تاریخی خیابان ابن سینا اصفهان نیز محسوب میشود که قدمت آن به زمان صفویه باز میگردد. امروزه از این خانه تاریخی به عنوان اقامتگاه گردشگران و توریستها استفاده میکنند. در زمان قاجار از این خانه به عنوان کاروانسرا استفاده میکردند. مالک خانه تاریخی بخردی فردی به نام سرهنگ مرتضی بخردی است. این بنای تاریخی در سال 1383 با شماره ثبت 11543 در دسته آثار ملی ایران قرار گرفت. خانه بخردی از قسمتهای مختلفی تشکیل شده که شامل دو شاهنشین، 12 اتاق، 2 حیاط اندرونی و بیرونی میشود.
- آدرس خانه تاریخی بخردی اصفهان: ابن سینا، پشت بیمارستان امین، کوچه سنبلستان
کافه خانه های تاریخی اصفهان
کافه عمارت نمکدان اصفهان
یکی از زیبا ترین کافه های تاریخی اصفهان که از دوره قاجار به یادگار مانده است، کافه عمارت نمکدان است. در منو غذایی این کافه انواع غذاهای سنتی و اصیل ایرانی همراه با پیش غذا نیز سرو می شود، همچنین انواع نوشیدنی های گرم، چای، دمنوش، نوشیدنی های سرد برپایه قهوه، سموتی، کیک و دسر نیز در این کافه تاریخی اصفهان نیز سرو می گردد. اما لازم است بدانید به نسبت کیفیت منوی کافه قیمت بسیار گرانی همدارد.
- آدرس کافه عمارت نمکدان در اصفهان: اصفهان، خیابان استانداری، ابتدای گذر پشت مطبخ، کافه عمارت نمکدان
- ساعت فعالیت: همه روزه از ساعت ۱۰ صبح تا ۱۲ شب
رزرو هتل های اصفهان از های هتل
اگر قصد سفر به اصفهان را در سر دارید، می توانید از طریق رزرواسیون های هتل نیز اقدام به رزرو محل اقامت خود کنید. این وب سایت نه تنها پشتیبانی 24 ساعته با کارشناسان را نیز ارائه کرده است، بلکه تخفیفات ویژه در مناسبت های خاص را هم نیز برای کاربران خود قرار داده است.
سوالات متداول
برای تزئین خانه های تاریخی اصفهان از چه هنری استفاده کردهاند؟
معمولاً اکثر خانههای تاریخی این شهر با هنر آینهکاری، نقاشی، منبتکاری، شیشههای رنگی و… تزئین شدهاند.
امروزه از خانههای تاریخی اصفهان چه استفادهای میشود؟
بهطور کلی خانههای تاریخی اصفهان به سه گروه تقسیم میشوند که گروهی از آنها دارای مالک شخصی هستند و بازدید از آنها برای تمام عموم مردم امکان ندارد. گروه بعدی به عنوان موزه در اختیار مردم قرار میگیرند و بعضی دیگر از آنها به عنوان رستوران یا هتل به فعالیت خود ادامه میدهند.
قدیمیترین خانه تاریخی اصفهان چه نام دارد؟
خانه تاریخی بخردیها که قدمتی 400 ساله دارد و هماکنون به اقامتگاهی سنتی تبدیل شده، قدیمیترین خانه تاریخی اصفهان است.