در اطراف میدان تجریش بنایی با قدمت بیش از 1000 سال قرار دارد که با نام امامزاده قاسم تهران شناخته میشود. بنای امامزاده قاسم یادگاری از دوره صفویه بوده که حضرت قاسم بن الحسن زید مجتبی از نوادگان امام حسن مجتبی (ع) در قرن سوم هجری در این محل به خاک سپرده شده است. منطقه خوش آب و هوای این امامزاده روستای دژ علیا نام دارد که در بخش شمالی شمیرانات واقع شده است. اگر برای بازدید از امامزاده قاسم تهران فصل بهار را انتخاب کنید، با آب و هوای بسیار مطبوع و خنکی روبهرو خواهید شد که بدون شک لحظات خوشی را برای شما به ارمغان میآورد.
فهرست مطالب
امامزاده قاسم تهران کجاست ؟
امامزاده قاسم، در میدان تجریش و در محدوده شمیرانات قرار گرفته است. از این رو، برای رفتن به محله امامزاده قاسم تهران میتوانید از وسایل نقلیه عمومی و شخصی استفاده کنید. فاصله این مکان مقدس تا مرکز پایتخت حدود 17 کیلومتر بوده و برای دسترسی به آن با خودروی شخصی باید مسیر خیابان ولیعصر را پیش بگیرید. ابتدا به خیابان ولیعصر مراجعه میکنید و سپس به میدان تجریش میروید. بعد از خروجی سوم میدان تجریش خارج شوید و خیابان فناخسرو را پیش بگیرید. سرانجام از طریق خیابان دربند به محله گلابدره وارد شوید و این مسیر را ادامه دهید تا به میدان امامزاده قاسم برسید.
اگر قصد دارید با مترو به امامزاده قاسم تهران بروید، میتوانید از ایستگاه مترو تجریش استفاده کنید. در این ایستگاه پیاده شوید و مابقی مسیر را با تاکسیهای خط امامزاده قاسم طی کنید. در میدان تجریش اتوبوسهای زیادی وجود دارند که به محله امامزاده قاسم رفت و آمد دارند.
تاریخچه امامزاده قاسم تهران
بهطور کلی اطلاعات دقیقی درباره سرنوشت امامزاده قاسم در دسترس نیست؛ اما گفته میشود که ایشان از نوادگان امام حسن مجتبی (ع) هستند. در ادامه به بیان روایتهای مختلف در مورد این امامزاده خواهیم پرداخت.
- روایت اول: براساس نقل اهالی محله امامزاده قاسم، نقل میکنند که بعد از واقعه کربلا، سر حضرت قاسم را برای عبرت مردم شهر ری میآورند و سربازان بنیامیه با هدف تحقیر با سر حضرت قاسم چوگان بازی میکنند. در این میان پیرزن شمیرانی، سر حضرت قاسم را میگیرد و به دست یکی از نوادگان یاسر میسپرد، سپس وی سر حضرت را در منطقه بالادژ یا همان محله امامزاده قاسم به خاک میسپرد.
- روایت دوم: روایتی دیگر از زبان آیتالله مرعشی نجفی و آیت الله عطاردی وجود دارد که نسبت به روایتهای دیگر قابل استنادتر است. براساس گفته این دو بزرگوار، فردی که در این محله به خاک سپرده شده است، در واقع از نوادگان امام حسن مجتبی (ع) به نام قاسم بن حسن بن زید بن ابی طالب است. براساس روایات معتبر دختر امامزاده قاسم به نام خدیجه، همسر حضرت عبدالعظیم حسنی بوده است.
معماری بنای امامزاده قاسم تهران
امامزاده قاسم تهران با معماری سنتی و زیبای خود در 28 فروردین 1351 با شماره 908 جزء آثار ملی ایران ثبت شد. ساختمان اصلی آن از برجی 8 ضلعی و آجری ساخته شده است که قدمت آن به دوره دیلمیان و سال 380 هجری باز میگردد. این بنای تاریخی توسط دستور عضدالدوله دیلمی با طراحی بسیار سادهای ساخته شد. به مرور زمان ساختمان این بنا مورد بازسازی قرار گرفت، تا اینکه در سال 936 هجری ضریحی چوبی به دستور کمال الدین سلجوقی ساخته شد.
در دوران صفویه به دستور شاه طهماسب اول بقعه امامزاده قاسم گسترش پیدا کرد. در دوران صفویه، ایوان بزرگی در شرق بقعه امامزاده ساخته شد و صندوق چوبی باارزشی در مرقد قرار دارند. روی جعبه چوبی قسمتی از سوره یاسین به خط ثلث نوشته شده است که قدمت آن به سال 963 هجری قمری باز میگردد. براساس گفته باستان شناسان و معماری که از این ساختمان به جای مانده است، قدمت این بارگاه به قرن هفتم و دوره صفویه باز میگردد.
در زمان فتحعلی شاه قاجار، ایوان شرقی به رواق حرم تبدیل شد و یک ایوان بزرگتر رو به جنوب امامزاده ساختند. در دوره قاجار، حرم مورد مرمت قرار گرفت و بارگاه آن با هنر کاشیکاری تزئین شد. در دوران ناصرالدین شاه، مرمتهای مختلفی روی ساختمان امامزاده صورت گرفت که نتیجه آن تا به امروزه باقی مانده است. ساختمان اصلی امامزاده تا دهه 40 به صورت خشت و گل بود که مساحتی حدود 300 متر داشت.
امروزه بقعه امامزاده قاسم تهران حدود 6000 متر مربع وسعت دارد. در دهه 50 ضریح چوبی امامزاده به ضریح فلزی تغییر پیدا کرد. نام اخوان خالق زادگان به عنوان نجار و سید علی خسروانی به عنوان قلمزن روی ضریح امامزاده حک شدهاند. گنبد بیرونی امامزاده ظاهری پیازی شکل دارد که با استفاده از هنر کاشی خشتی، نقوش هندسی و خطوط کوفی تزئین شده است. برای فضای داخلی آرامگاه از هنر آینهکاری استفاده شده است.
محله امامزاده قاسم تهران چه امکانات رفاهی دارد؟
در ساختمان امامزاده قاسم دو شبستان مردانه و زنانه وجود دارد که هرکدام از آنها امکانات مناسبی را در اختیار گردشگران و زائران قرار میدهند. از امکانات دیگر امامزاده میتوان به پارکینگ اشاره کرد که ظرفیتی حدود 60 خودرو دارد. توجه داشته باشید، پارکینگ امامزاده در ایام سوگواری محرم و مذهبی پاسخگوی حضور پرشور زائران نیست؛ به همین دلیل بهترین انتخاب برای سفر استفاده از وسیله نقلیه عمومی است.
جاذبه های دیدنی اطراف امامزاده قاسم تهران
در مجاورت امامزاده قاسم، امکان گردشگری بسیاری چون دربند، پارک جمشیدیه، گلابدره، محله جمران وجود دارد. از برترین جاذبههای گردشگری در اطراف این مکان مقدس میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- میدان امامزاده قاسم: مهمترین میدان محله، مربوط به میدان امامزاده قاسم میشود که در بخش شمال غربی محله و در نزدیکی خیابان گلابدره قرار دارد. دلیل شهرت این میدان، محل قرار گیری آن است. در اطراف این میدان اماکن مهمی چون مسجد حر، سرای محله، گورستان ظهیرالدوله، مسجد امام جعفر صادق، بازار میوه و ترهبار قرار دارد.
- آرامستان ظهیرالدوله: گورستان پلکانی ظهیرالدوله از قدیمیترین اماکن این محله محسوب میشود. در این آرامستان قبور خانوادگان سرشناس، هنرمندان، شخصیتهای دوره قاجار و پهلوی به خاک سپرده شدهاند.
- چشمه آبک: در سالهای گذشته چشمهای در محله امامزاده قرار داشت که بخش مهمی از نیاز مردم به آب را برطرف میکرد. امروزه برای استفاده بهینه از آب آن را به یک مخزن تبدیل کردهاند و در اطراف آن بوستانی احداث شد. چشمه آبک در قسمت جنوبی تخت جیران، بخش شرقی گلابدره، قسمت شمالی امامزاده قاسم و پارک سبلان واقع شده است.
- حمام امامزاده قاسم: در این محله حمامی با قدمت 100 سال وجود دارد. این حمام تاریخی یادگاری از دوران قاجار است که بهدلیل معماری ویژهای که دارد، در سال 1359 در فهرست آثار ملی ایران ثبت شد.
هتل های نزدیک به محله امامزاده قاسم تهران
اگر قصد دارید چند روزی را مهمان تهران باشید، میتوانید براساس موقعیت مکانی خود بهترین هتل را برای اقامت خود انتخاب کنید. نزدیکترین هتلها به محله امامزاده قاسم تهران شامل موارد زیر میشوند:
نام هتل | فاصله هتل تا امامزاده قاسم تهران | آدرس هتل |
هتل ویستریا تهران | 1.5 کیلومتر (4 دقیقه با خودرو) | محله امامزاده قاسم |
هتل الماس تهران | 3.6 کیلومتر (21 دقیقه با خودرو) | خیابان ولیعصر، خیابان شهید فلاحی، خیابان فیروز کوه یکم، دهکده نشاط ولیعصر |
هتل آپارتمان سپهر تهران | 3.8 کیلومتر (16 دقیقه با خودرو) | خیابان ولیعصر، خیابان شهید فیاضی، کوچه سالور، پلاک 11 |
هتل دیاموند تهران | 6.2 کیلومتر (24 دقیقه با خودرو) | تهران، خیابان ولیعصر، بالاتر از پارک وی، خیابان فرشته، خیابان بیدار، خیابان مریم غربی، بن بست راز، پلاک ۶ |
هتل پاریز تهران | 8.6 کیلومتر (33 دقیقه با خودرو) | تهران، جردن، بین میرداماد و ظفر، بلوار مینا، پلاک ۲۰ |
هتل بلوط تهران | 5.1 کیلومتر (24 دقیقه با خودرو) | تهران، ولنجک، خیابان یمن، بالاتر از چهارراه مقدس اردبیلی، سمت چپ باغ گیاه پزشکی |
سوالات متداول
آدرس محله امامزاده قاسم تهران کجاست؟
محله امامزاده در بخش شمالی تهران، در میدان تجریش و محدوده شمیران قرار دارد.
قدمت ساختمان اصلی امامزاده قاسم مربوط به کدام دوره است؟
براساس معماری به جامانده در بقعه امامزاده قاسم، کارشناسان قدمت این سازه را به قرن هفتم و دوره صفویه نسبت میدهند.
هویت آرامگاه امامزاده قاسم کیست؟
براساس روایت آیت الله مرعشی، فردی که در این محل به خاک سپرده شده مربوط به یکی از نوادگان امام حسن مجتبی به نام قاسم بن حسن بن زید بن حسن بن علی بن ابی طالب (ع) است.
جاذبه های گردشگری اطراف محله امامزاده کدامند؟
چشمه آبک، مسجد جامع امامزاده قاسم، گورستان پلکانی ظهیرالدوله، حمام امامزاده قاسم