کد تخفیف 30 هزارتومان ویژه دهه اول محرم
M4042 کپی
خرید بلیط
تخفیف 200 هزار تومانی ویژه هتل های 100% آنلاین
tabestoon کپی
رزرو هتل

سی و سه پل اصفهان، معماری بی بدیل صفوی

سی و سه پل، به‌عنوان نماد شهر اصفهان که نشان‌ دهنده تمدن و معماری اصیل در دوران صفویه است، حدود 400 سال قدمت دارد. همچنین این پل با 33 دهانه و طول 296 متری خود زیبایی اعجاب‌انگیزی به مخاطب خود عرضه می‌دارد. اگر چه در گذشته این پل به منظور راه ارتباطی به دستور سردار الله وردی خان ساخته شد؛ اما امروز به‌عنوان یکی از مهم‌ترین آثار تاریخی ایرانی شناخته می‌شود. در زیر طاق‌های این پل، صدای زاینده‌رود و پرنده‌هایی که بر فراز آن به پرواز درمی‌آیند، تجربه سی و سه پل گردی شما را لذت‌ بخش‌تر می‌کند. در اطراف این پل تاریخی می توان به، آثار دیگری چون اصفهان چون کلیسای ونک، چهلستون، کخ هشت بهشت، پل خواجو و… نیز اشاره کرد.

سی وس سه پل اصفهان کجاست؟

سی سه پل اصفهان، از یک طرف ابتدای خیابان جنوبی چهار باغ و از سمت دیگر در ابتدای خیابان شمالی چهار باغ عباسی (میدان انقلاب) واقع شده است. همچنین ایستگاه مترو سی و سه پل در چند قدمی پل و ایستگاه اتوبوس نیز در سمت دیگر میدان انقلاب واقع شده است.

  • آدرس سی و سه پل اصفهان: اصفهان، میدان انقلاب، ابتدای جنوبی خیابان چهارباغ بالا یا ابتدای شمالی خیابان چهارباغ عباسی و میدان انقلاب
  • فاصله سی و سه پل تا پل خواجو: 2 دقیقه (2.5 کیلومتر)
  • فاصله سی و سه پل تا میدان نقش جهان: 1.5 کیلومتر(5 دقیقه)
  • فاصله سی و سه پل تا کاخ چهلستون: 1.6 کیلومتر (5 دقیقه)
سی و سه پل اصفهان

نحوه دسترسی به سی و سه پل اصفهان

سی و سه پل فاصله چندانی با دیگر جاهای دیدنی اصفهان مانند: میدان نقش جهان، کاخ هشت بهشت، بازار بزرگ اصفهان و عمارت عالی قاپو ندارد. خوشبختانه در کلان‌شهر اصفهان مسیرهای حمل و نقل فعال هستند و سرویس رسانی در اکثر ساعات برای میدان انقلاب اصفهان وجود دارد. همچنین شما می‌توانید از هر نقطه شهر اصفهان با استفاده از مسیرهای زیر خود را به این پل باشکوه برسانید.

  • مترو: ایستگاه مترو سی و سه پل که در فاصله کمتر از 100 متری این پل تاریخی قرار دارد، باعث شده که در هر نقطه از اصفهان که باشید، بتوانید خود را به سی و سه پل برسانید. این راه دسترسی با توجه به هزینه کم و سرعت رسیدن یکی از بهترین راه‌ها برای دسترسی به سی و سه پل محسوب می شود.
  • اتوبوس‌های شهری: در نزدیکی سی و سه پل، میدان انقلاب قرار دارد که دارای 2 ایستگاه اتوبوس در ضلع شرقی و غربی آن است. این ایستگاه‌ها به‌طور مکرر پذیرای افرادی هستند که از دیگر قسمت‌های اصفهان به این نقطه سفر می‌کنند.
  • ماشین شخصی: دسترسی به این پل از طریق ماشین شخصی نیز کار سختی نیست! شما می‌توانید برای رسیدن به سی و سه پل از خیابان‌های اصلی منتهی به این مکان که شامل خیابان شمس آبادی و  خیابان پاسداران هستند؛ استفاده کنید.
  • تاکسی: برای دسترسی به سی و سه پل می‌توانید از تاکسی‌های خطی،‌ بیسیم و اینترنتی استفاده کنید. ایستگاه تاکسی بیسیم 133 در فاصله کمتر از 1 کیلومتری این پل قرار دارد و شما را به نقطه مورد نظر می‌رساند.
ایستگاه مترو سی و سه پل، نزدیک‌ترین ایستگاه به سی و سه پل اصفهان

تاریخچه سی و سه پل

بنای حیرت‌انگیز پل سی و سه پل اصفهان به 400 سال قبل برمی‌گردد و با قدم نهادن در جای جای آن می‌توان حس ورق زدن تاریخ صوفیه را داشت. پل آجری سی و سه پل روی رودخانه زاینده رود اصفهان در جنوب خیابان چهارباغ قرار گرفته است. 33 دهانه این پل با ستون‌هایی سفالی به‌ طول 295 متر طوری قرار گرفته‌اند که شاهکاری از معماری را در معرض دید شما قرار دهند. عرض سی و سه پل 15 متر است و مکانی بسیار مناسب برای قدم زدن و خلوت شبانه محسوب می‌شود. در طول تاریخ این پل شاهد مراسم‌های بسیاری مانند آب‌پاشان نوروزی، غسل تعمید ارمنی‌ها،‌ خاج شویان صفوی و بسیاری از واقایع تلخ و شیرین بوده است.  

این پل در زمان صفوی و با هدف دسترسی بهتر مردم به منطقه جلفا تاسیس شده است. سردار الله وردی خان در سال 1008 هجری درحالی دستور ساخت سی و سه پل را به شاه عباس داد، که از زمان سلطنت او دوازده سال گذشته بود. سی و سه پل در گذشته محلی برای دسترسی مردم به مناطق جلفا، هزارجریب، عباس آباد و چهارباغ بالا بود.

جالب است بدانید که در تاریخچه ساخت سی و سه پل آمده است که‌ مجسمه رضا شاه پهلوی در زمان‌های گذشته در این پل وجود داشت که اکنون ردی از آن باقی نمانده است. در این مکان جشن‌های ملی و فرهنگی زیادی برگزار می‌شد که یکی از نمونه‌های بارز آن جشن آب ریزان است که در 13 تیرماه برگزار می‌شد و بسیاری از افراد با ریختن آب و گلاب به یکدیگر محیطی فرح‌بخش را به‌وجود می‌آوردند.

نام های دیگر سی و سه پل

جالب است بدانید در ورای نام‌های دیگر سی و سه پل اصفهان داستانی نهفته است که شنیدنش اطلاعات مفیدی را در مورد دستور ساخت سی و سه پل اصفهان، معماری و حتی هدف ساخت سی و سه پل در اختیار شما قرار خواهد داد. اسامی رایج این پل عبارتند از:

  • پل الله وردی خان و پل شاه عباسی: جالب است بدانید الله وردی خان شخصی است که دستور ساخت این پل را به شاه عباس صفوی ابلاغ کرد.
  • پل چهل چشمه: شاید کمی باورش سخت باشد که زاینده رودی که امروز تشنه به نظر می‌رسد، روزی دارای 40 چشمه جوشان بود که این نام به همین موضوع اشاره دارد.
  • پل جلفا: دلیل نام‌گذاری این بود که هدف شاه عباس، ایجاد یک راه ارتباطی محکم برای عبور از زاینده رود و رسیدن به منطقه جلفا بود.
  • نام‌های دیگر این پل شامل پل زاینده رود و پل آناهیتا (الهه آب) هستند.
نمایی قدیمی از زاینده رود و سی و سه پل

آیین ها و مراسم سی و سه پل اصفهان

به تعبیر تاریخ، مراسم ویژه‌ای در سی و سه پل اصفهان برگزار می‌شد که نشان از احترام و ارزشی است که از قدیم به این پل داشته‌اند. جشن آب‌پاشان که در گرمای روز ۱۳ تیر ماه در سی و سه پل انجام می‌شد، یکی از مراسم مفرحی بود که در تاریخ ثبت شده است. این جشن با پاشیدن آب و گلاب به یکدیگر شور و نشاط ویژه‌ای به بزرگان، سیاستمداران و عامه مردم می‌بخشید.

همچنین سی و سه پل مکانی است که در آن آیین خاج شایان به‌ وسیله مسیحیان انجام می‌شود. این آیین با انجام غسل تعمید، در دی ماه‌ به‌ وسیله ارامنه انجام می‌شد. در این زمان مسیحیان با انجام غسل تعمید در آب‌های زاینده رود، مناسک دینی خود را اجرا می‌کردند. راه ارتباطی ارامنه با اصفهانی‌ها از طریق آب‌های زاینده رود بود و حق استفاده از پل برای آن‌ها وجود نداشت.

اعیاد باستانی مانند نوروز در دوره صفویان ۳ تا ۷ روز طول می‌کشید و در این زمان سی و سه پل با هنرنمایی هنرمندان اصفهان چراغانی می‌شد. در این زمان سراسر پل، به‌ وسیله‌ شکوفه‌های بهاری گلریزان می‌شد.

معماری سی و سه پل اصفهان

معمار سی و سه پل شخصی به نام حسین بنا است که برای ساخت این بنا از مصالحی مانند سنگ، ملات، آجر، گچ و ساروج استفاده کرده است. شاید برایتان عجیب باشد که با وجود جریان آب، ستون‌های این پل هنوز به قوت خود باقی مانده‌اند. شگفت‌انگیز است که بنای سی و سه پل اصفهان به‌گونه‌ای ساخته شده که رطوبت علاوه‌بر اینکه پایه‌ها را تخریب نمی‌کند، باعث افزایش استحکام آن‌ها نیز می‌شود. این پل 295 متری از ۲ طرف با طاق نماهایی تزیین شده است که مکان مناسبی برای دیدن زاینده رود محسوب می‌شوند.

این پل دارای 99 طاقچه است که متاسفانه امروز نشانی از آن‌ها باقی نمانده است. در تصاویری قدیمی این پل اثری از تابلوهای نقاشی روی طاقچه‌های آن دیده می‌شود که امروزه با فرسایش سنگ‌های آن از بین رفته‌اند. سی و سه پل دارای ۲ ورودی است که از یک سمت به میدان انقلاب و از سمتی دیگر به پل ختم می‌شوند.

پایه‌های محکم ستون‌های سی و سه پل اصفهان

بهترین زمان بازدید از سی و سه پل اصفهان

تصویری که از سی و سه پل در ذهن ما وجود دارد، صدای پای رودخانه زاینده رود و طنین دلنشین آن در جوار سی و سه پل است؛ اما متاسفانه در سال‌های اخیر این رودخانه بسیار کم آب شده و خروش خود را از دست داده است. آسیب‌های محیطی و شرایط اکولوژیکی کره زمین باعث شده که اکنون زاینده رود به یک زمینی خاکی تبدیل شود. به‌همین دلیل توصیه می‌کنیم زمانی به دیدن سی و سه پل بروید که زاینده رود پرآب باشد. فصل‌های بهار، پاییز و زمستان را می‌توان زمان‌های مناسب برای تماشا کردن سی و سه پل در نظر گرفت.

این سوال برای بسیاری از افراد تکرار می‌شود که نمای سی و سه پل اصفهان در شب بهتر است یا روز؟ در پاسخ باید بگوییم که شگفتی‌های این مکان در روشنایی روز بهتر دیده می‌شوند. نماهای آجری، نقاشی‌ها، ستون‌ها و طاق‌های سی و سه پل را می‌توان در روز به بهترین شکل نظاره گر بود؛ اما دیدن سی و سه پل در شب نیز زیبایی خاص خود را دارد. در شب، سی و سه پل در زیر نور مهتاب و با نورپردازی زیبایی که در دهانه‌‌های آن وجود دارد، منظره‌ای آرامی را به وجود می‌آورد. قاب‌های بسیار زیبایی از شب‌ نشینی سی و سه پل وجود دارد که بسیار خاطره‌انگیز هستند. خوشبختانه هزینه بازدید از این اثر تاریخی رایگان است.

جاهای دیدنی نزدیک به سی و سه پل

موقعیت زاینده رود در اصفهان باعث شده که بسیاری از مراکز مهم در نزدیکی این رود قرار بگیرند. همچنین در گذشته شهرسازی اصفهان برمبنای میدان نقش جهان و سی و سه پل انجام شده است. این موضوع امروزه هم در مورد اصفهان صادق است. فاصله سی و سه پل تا جاهای دیدنی اصفهان کمتر از آن است که بخواهید از وسایل حمل و نقل کمک بگیرید. شما در حین اصفهان گردی می‌توانید با یک پیاده روی ساده خود را به مکان‌های دیدنی دیگر اصفهان برسانید. در جدول زیر لیست جاهای دیدنی نزدیک به سی و سه پل اصفهان آمده است.

نام مکان دیدنیآدرسفاصله تا سی و سه پل
پل خواجو اصفهانشرق سی و سه پل2.5 کیلومتر
کاخ هشت بهشت اصفهانخیابان چهار باغ عباسی1.4 کیلومتر
میدان نقش جهان اصفهانخیابان استانداری3.2 کیلومتر
کاخ چهل ستون اصفهانروبروی شهرداری اصفهان2.2 کیلومتر
بازار بزرگ اصفهان اصفهانخیابان چهار باغ پایین3.7 کیلومتر
خروش زاینده رود در کنار سی و سه پل اصفهان

هتل های نزدیک به سی و سه پل اصفهان

اگر تمایل دارید که لذت سفر به اصفهان خود را با اقامت در هتل‌های مرفهی در نزدیکی سی و سه پل بگذرانید، باید بگوییم که در نزدیکی میدان انقلاب هتل‌های بسیاری وجود دارند. این هتل‌ها را می‌توان یکی از بهترین هتل‌های اصفهان از نظر گردشگری دانست؛ زیرا علاوه بر سی و سه پل به جاذبه‌های دیگر اصفهان مانند میدان نقش جهان، عمارت هشت بهشت و پل خواجو فاصله نزدیکی دارند. هتل های نزدیک به سی و سه پل اصفهان عبارتند از:

نام و امتیاز هتلآدرسفاصله تا سی و سه پل
هتل زهره اصفهان پل فردوسی – خیابان فردوسی – روبروی مسجد رضوی1.6 کیلومتر 4 دقیقه با ماشین 20 دقیقه پیاده روی
هتل پارسیان کوثر اصفهان جنب سی و سه پل400 متر 5 دقیقه با ماشین ۵ دقیقه پیاده روی
هتل ستاره اصفهان میدان نقش جهان ، خیابان حافظ3.4 کیلومتر 7 دقیقه با ماشین 39 دقیقه پیاده روی
هتل عباسی اصفهان میدان انقلاب، خیابان گلدسته، چهارراه آمادگاه سمت چپ، (خیابان سنگ فرش)1 کیلومتر 4 دقیقه با ماشین 14 دقیقه پیاده روی
هتل خواجو اصفهان  خیابان چهارباغ خواجو – خیابان شهدای خواجو3.2 کیلومتر 8 دقیقه با ماشین 33 دقیقه پیاده روی
هتل آپارتمان طوبی اصفهان خیابان فردوسی، خیابان سید علیخان1 کیلومتر 3 دقیقه با ماشین 13 دقیقه پیاده روی
هتل سفیر اصفهانچهار باغ عباسی، خیابان آمادگاه (شهید مدنی)، مقابل هتل عباسی1 کیلومتر 3 دقیقه با ماشین 13 دقیقه پیاده روی
هتل ونوس اصفهان خیابان آمادگاه – حدفاصل چهارراه گلدسته و فلسطین1.3 کیلومتر 4 دقیقه با ماشین 17 دقیقه پیاده روی
طبیعت اطراف سی و سه پل

رستوران های اطراف سی و سه پل

در حوالی سی و سه پل رستوران‌ها، قهوه خانه و کافی شاپ‌های فراوانی وجود دارد. اکثر این رستوران‌‌ها با بهره‌گیری از سنت‌های ارزشمند اصفهان غذاهای سنتی را در اختیار مسافران قرار می‌دهند. در ادامه به معرفی بهترین رستوران های اصفهان در اطراف سی و سه پل می‌پردازیم:

نام رستورانآدرسساعت کاری
رستوران سنتی نقش جهانمیدان نقش جهان، جنب مسجد شیخ لطف الله، طبقه فوقانی سرای هنرمندان اسپادانا12 تا 15:45 و 19:30 تا 22:45
رستوران شهرزادخیابان چهار باغ عباسی، ابتدای خیابان عباس آباد11:30 تا 23
رستوران سی و سه پلآیینه خانه اسفهان، شفق ۱شبانه روزی
کافه فست فود سی پلخیابان کمال اسماعيل10:30 تا 00:00
رستوران جارچی باشیخیابان حکیم12 تا 16 و 19:30 تا 23
بریانی هشت بهشتمیدان چهارباغ، خیابان چرخاب13 تا 23:30

علاوه‌بر این در نزدیکی سی و سه پل غرفه‌هایی وجود دارند که انواع شیرینی‌های لذیذ اصفهان را مانند گوشفیل به فروش می‌رسانند. غذاهای خیابانی و آبمیوه فروشی‌ها در نزدیکی سی و سه پل به وفور دیده می‌شوند.

رزرو هتل های اصفهان ازهای هتل

جهت رزرو هر یک از بهترین هتل های اصفهان از طریق رزرواسیون های هتل می توانید به دو روش تلفنی و رزرو آنلاین نیز اقدام کنید. این وب سایت نه تنها پشتیبانی 24 ساعته با کارشناسان را دراختیار کاربران نیز قرار می دهد، بلکه تخفیفات ویژه در مناسبت های خاص را هم نیز ارائه می کند.

سوالات متداول

مسیر دسترسی به سی و سه پل اصفهان چگونه است؟

شما می‌توانید برای دسترسی به سی و سه پل از اتوبوس‌های میدان انقلاب، ایستگاه مترو سی و سه پل، تاکسی و ماشین شخصی استفاده کنید. مترو سریع‌ترین و ارزان‌ترین راه برای رسیدن به این بنای تاریخی محسوب می‌شود.

سی و سه پل چند متر است؟

این پل حدود 300 متر است که در طول آن 33 دهانه وجود دارد. این دهانه‌‌ها عرض پل را در بر می‌گیرند.

نزدیک سی و سه پل چه جاهای دیدنی وجود دارد؟

این پل در مرکز شهر اصفهان قرار گرفته و از لحاظ موقعیت مکانی با جاهای دیدنی میدان نقش جهان، عمارت عالی قاپو، بازار بزرگ اصفهان، کاخ هشت بهشت، پل خواجو و کاخ چهل ستون فاصله نزدیکی دارد.

سی و سه پل اصفهان چند سال قدمت دارد؟

سی و سه پل در سال 1008 ساختن سی و سه پل آغاز شد و در سال 1011 هجری قمری به اتمام رسید.قدمت سی و سه پل حدود 400 سال است.

سی و سه پل اصفهان چند دهانه دارد؟

۳۳ دهانه‌ای که در پل وجود دارند، وجه تسمیه نام آن هستند. جالب است بدانید که در گذشته تعداد این دهانه‌ها 40 عدد بود که به تدریج در اثر آسیب‌هایی زمین شناختی تعداد آن‌ها کمتر شده است. افسانه‌‌ای وجود دارد که می‌گویند الله وردی خان نام این پل را به‌دلیل الفبای 33 حرفی نامگذاری کرده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پست بعدی

مسجد جامع اصفهان: چشم انداز هنر و مذهب

سه‌شنبه 15 اسفند 1402
اصفهان شهر گنبد‌های فیروزه‌ای و زاینده‌رود خروشان، گویی نگینی درخشان در تاریخ ایران زمین است. در میان انبوه آثار تاریخی […]
مسجد جامع اصفهان

سردبیر

امیر برادران

ما عاشق سفر و گردشگری هستیم و همواره تلاش می کنیم که تجربیات دیگران به صورت مقاله های آموزشی در اختیارتان قرار دهیم تا بتوانید با خواندن این دسته بندی از مقاله ها سفر خوشی را تجربه نمائید.

دسترسی سریع

فارسی سازی پوسته توسط: همیار وردپرس